DOBRO NAM DOŠLI

U August nudimo tradicionalnu domaću  kuhinju s jelima na kojima su odrasle generacije no spravljenima uz korištenje suvremenih tehnika i znanja od sezonskih i najlokalnijih mogućih namirnica.

S23 - 1

Vjerujemo u tri principa:

AUGUSTOVA SEZONSKA ŠPAJKARTA

Moslavci bi najradije sve imenice stavili u deminutive a i poneki glagol volimo podjetinjiti – mi ne jedemo nego papamo ili papuckamo. U tom duhu naše domaće životinje su: pilek, pujcek, telek i raceki. Na dvorištima imamo i pureke, ali zasad ne u našoj špajzkarti.

LOKALNE ZVIJEZDE

Mi nismo muzej moslavačke kuhinje niti imamo ambicija kuhati kao naše bake. Naš je zvijezda vodilja  domaća kuhinja. No neka tipično moslavačka jela s veseljem smo preuzeli i interpretirali na naš način. Posebno se ponosimo izborom domaćih tjestenina. Da smo u Italiji, zvali bi ih cucina povera a mi im, kao tipičnim jelima siromašaka, od milja tepamo bogečke pašte. Šufnudli, luleki, trganci … jednostavna jela od minimalnog broja sastojaka uz naše umake od mladog sira, poriluka, čipsanog-špekeca, roza papra (koji baš i nije papar), malo našeg pesta od medvjeđeg luka i oraha … to su samo neke od naših bogečkih pašti.

IZ ŠUME NA TANJUR

Jedna nam je gošća na fejsu zamjerila da smo ‘nabrali trave i stavili u šalatu’. A mi se baš time ponosimo. Raspamete nas gljive iz moslavačkih šuma – vrganji, lisičke, puzice; mladi vršci kopriva, medvjeđi luk, prvi proljetni maslačak – kod nas imenom regvet; cvjetovi rikole i dragoljuba – da, itekako su jestivi! A jednom kad probate carpaccio od vrganja – sirove vrganje tanko-tanko narezane na mandolinu samo par sati nakon što ih uberemo, s par zrna krupne soli i par kapljica hladno prešanog crnog ulja znat ćete o čemu pričamo. Još samo čekamo dan kad će Zerga uloviti prve tartufe. Ili zeca. Nama svejedno.

MIKROSEZONSKA PONUDA

Naša bazna špajzkarta vrlo je kratka jer samo tako možete biti sigurni da uživate u svježoj hrani. Ali svaki vikend Martina će vam rado opisati dva, tri jela od namirnica čija je sezona toliko kratka da kao zvijezde padalice bljesnu samo par tjedana zaredom. Ako i toliko. No kad rode prvi patliđani, tikvice, bob ili grašak možete biti sigurni da su na Mikrosezonskoj špajzkarti. Kad dođe zima, na njoj su prve krvavice, hladetina i buncek.

ŠPAJKARTA ZA POSEBNE NAMJENE

VEGETARIJANSKA JELA

Nismo vegetarijanski restoran no vjerujemo da vegetarijanci iz Augusta ne mogu otići gladni: sirevi, štrukli, tjestenine i sezonsko povrće. Sezonsko … nemamo patlidžane ni rajčicu u
prosincu, ni šampinjone na roštilju u bilo koje doba godine … Nemamo ni adekvatnu ponudu za vegane.

BEZGLUTENSKA JELA

Osim ziheraških opcija poput mesa, triple-fried krumpirića i salata posebno smo ponosi na naše deserte bez mrvice brašna – tortu od maka, čokoladnu srećicu i panna cottu.

MENU ZA JEŽIĆE

Za profinjena nepca naših malih gostiju, od milja – ježića, imamo oblizeke koji prolaze i dječje vizualne kriterije (izgleda pohano!) i mamine nutricionističke zahtjeve (zapravo je pečeno).